Voetklachten in de zomer

Geplaatst door Miss Emmy op

Gemiddeld heeft 1 op de 5 mensen last van voetklachten in de zomer zoals onder andere eeltvorming of droge voeten. Op warme zomerdagen kan het lichaam de warmte niet kwijt. Voeten houden hierdoor vocht vast waardoor schoenen strakker gaan zitten. Dit vergroot de kans op drukplekken en op eeltvorming.

Maar wat kan je hier aan doen en hoe ontstaan deze voetklachten? 

Eeltvorming

Eelt ontstaat bij een constante wrijving of druk. Dat zorgt ervoor dat de bloedtoevoer wordt gestimuleerd en er meer nieuwe cellen worden aangemaakt dan dat er dode cellen afsterven. Hierdoor ontstaat er een eeltlaag. Een beetje eelt is normaal. Als er sprake is van langdurige wrijving of druk krijgt het eelt steeds weer een extra eeltlaag en hierdoor kunnen pijnlijke likdoorns ontstaan.

In de zomer draag je vaak te kleine of smalle schoenen of draag je hakken. Hierdoor kan de wrijving of druk ontstaan. Ook het dragen van slippers of ballerina’s zorgen voor extra eelt aangezien deze weinig steun bieden.

Tip 1: Het beste is dat je geregeld het overtollige eelt verwijdert. Dit kan bijvoorbeeld door een speciale eeltvijl of pluimsteen. Let er wel op dat je wat eelt laat zitten aangezien je zo een beschermlaagje houdt. Er zijn ook speciale cremes te koop. Je smeert dan je hiel en de bal van je voet twee keer per dag in. Zo wordt het zacht en glad en kan je extra eeltvorming voorkomen. 

Tip 2: Als er toch ineens later drukpunten ontstaan, wees dan voorbereid en neem standaard een hielbeschermer of hielbescherming pads mee in je tas.

Droge voeten

Als je voeten droog zijn kan je jeuk krijgen, kan je huid van je voet gaan vervellen en je voeten kunnen rood worden. Door de droge huid kunnen kloven ontstaan. Kloven zijn scheuren en/of barsten in de huidlaag welke meestal voorkomen bij de hiel. In de zomer worden voeten langdurig blootgesteld aan de zon en een droge lucht. Ook het weken van je voeten in zwembaden kan leiden tot droge, ruwe voeten.

Tip 1: Om droge voeten en dus kloven te voorkomen kan je het beste je voeten insmeren met een vette, voedende crème (vaseline of voetcrème), vooral na een douche of bad en voor je gaat slapen. Was je voeten tevens elke dag maar gebruik geen zeep. Zeep tast de natuurlijke beschermlaag van je huid aan en droog vooral je voeten zorgvuldig af, ook tussen je tenen.

Tip 2: Als je last hebt van hielkloven, probeer dan eens het volgende.


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →