Last van wintertenen?

Geplaatst door Miss Emmy op

Er zijn helaas veel mensen in Nederland die last hebben van wintertenen en dat speelt dan ook op in de winter als het kouder is. 

Oorzaak wintertenen

Het probleem wordt veroorzaakt door een beschermende reactie van het lichaam. Nu het winter is, kan het best koud zijn buiten. Je lichaam wil jouw lichaamstemperatuur vasthouden om jouw vitale organen te beschermen. Daardoor vernauwt het de kleine bloedvaatjes en gaat er minder bloed naar je tenen en verlies je hierdoor minder warmte. Als het weer warm wordt gaan de vaatjes open en wordt de huid weer warm en geeft een gloeiend gevoel. Soms werkt dit systeem niet goed en reageert je lichaam heftiger op kou. 

Door het vernauwen van de bloedvaatjes komt er op den duur ook minder zuurstof in je voeten. Je lichaam reageert hierop net als bij een ontsteking; hierdoor gaan de bloedvaten weer open en komt de doorbloeding op gang. Nadeel hiervan is wel dat dit pijnlijk aan kan voelen. 

Wintertenen voorkomen?

  • Draag warme en dikke sokken en bescherm ook de rest van je lichaam tegen kou
  • Blijf niet te lang in de kou en probeer anders zoveel mogelijk te bewegen
  • Draag nooit te krappe schoenen
  • Maak gebruik van een extra zooltje zodat er minder kou vanuit de vloer bij je voet komt. Tip!
  • Houd je voeten ook zo droog mogelijk
  • Rook niet want dit verstoort je doorbloeding

Let op!

Zorg ervoor bij wintertenen en koude voeten dat je ze langzaam opwarmt en niet tegen een verwarming legt of hete kruik. Hierdoor kan je verbranden. 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →