Hoe voorkom je opgezwollen voeten en enkels bij warm weer

Geplaatst door Miss Emmy op

De lente is begonnen en de zon schijnt veel meer. Het wordt steeds warmer. Helaas komen opgezwollen voeten en enkels dan ook veel meer voor. Door de warmte zetten je bloedvaten uit en dan vooral in je voeten en handen. Aangezien je voeten en handen aan het uiteinde van je lichaam zitten, heeft je lijf er meer moeite mee dit vocht af te drijven via je lymfeklieren. Ook omdat ze vanuit je voeten het vocht naar boven moeten transporteren. Dit gebeurt niet alleen als het warm weer is, maar ook als je een flinke wandeling gemaakt hebt. 

Om minder last te krijgen van opgezwollen voeten en enkels hebben we enkele tips:

  • Blijf vooral bewegen en voorkom dat je te lang staat of zit. Als je beweegt stimuleer je je bloedsomloop en zo help je je lymfeklieren om het vocht en de afvalstoffen af te voeren. Door de beweging trekken je spieren namelijk samen waardoor de bloedvaatjes worden samengeknepen en het vocht verder gestuwd wordt.
  • Als je voldoende water drinkt helpt dit juist je lymfeklieren om opgehoopt vocht en afvalstoffen af te voeren. Bij voorkeur minimaal twee liter per dag. 
  • Verder kan je bij voorkeur minder producten eten die zout bevatten. Zout zorgt er namelijk voor dat dit vocht vasthoudt en verhoogt ook de bloeddruk waardoor je bloedvaten verwijden. En dat is juist wat je wilt voorkomen. 
  • Tot slot helpt het als je je benen wat hoger legt als je zit of ligt. Dit vermindert de druk in de aderen. 

En als je voeten minder opgezwollen zijn, kan je natuurlijk ook je hakken weer gaan dragen om er mooi uit te zien!


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →