Hielkloven; heb je daar ook wel eens last van?

Geplaatst door Miss Emmy op

Je huid beschermt je lichaam tegen infecties en vuil maar wanneer deze beschadigd raakt, kan je huid je niet meer goed beschermen. Dit kan leiden tot hielkloven die erg naar en pijnlijk kunnen zijn. Kloven zijn kleine scheurtjes in de huid die de nodige verzorging vragen. Wanneer de kloven eenmaal gevormd zijn kan de aangedane huid verkleuren naar geel of bruin, wanneer de huid rood en schilferig wordt duidt dit op diepe kloven die erg pijnlijk kunnen zijn. Wat kan je hiertegen doen en hoe kan je het voorkomen, lees je hier.

Hoe ontstaan hielkloven?

Vaak is de grootste oorzaak van hielkloven dat je huid is uitgedroogd. Er ontstaan kleine scheurtjes in de huid van je hiel omdat er door je lichaamsgewicht op je voeten veel druk wordt uitgeoefend. Doordat je beweegt, rekt de huid van je hiel steeds een klein beetje uit. Omdat de huid van je hiel uitgedroogd is en tevens uitgerekt wordt, lukt het zo onvoldoende om de vochtbalans op orde te brengen. Voetkloven zijn dan niet te voorkomen. 

Tevens heeft een gebrek aan vitaminen en mineralen een grote invloed op de conditie van je huid net als huidoveroudering omdat je ouder wordt. Maar in praktische zin kunnen te krappe schoenen of open schoenen/slippers er ook aan bijdragen. De voet heeft te weinig ruimte of door de open schoenen zakt het vet meer naar de zijkant van je voet waardoor scheurtjes kunnen ontstaan. 

Hoe kan je kloven behandelen?

Voetkloven zijn vervelend en zien er niet erg aantrekkelijk uit. Doordat het erg pijnlijk is, kan het je belemmeren in het dagelijks leven. Zorg er vooral voor dat je je voeten blijft verzorgen door ze met een vochtinbrengende crème elke dag te behandelen. Bij voorkeur twee keer per dag. Daarbij kan je speciale hielsokken kopen die ervoor zorgen dat er geen last van ondervindt. Maar nog belangrijker is vooral hoe je hielkloven kan voorkomen. 

Voorkom hielkloven

Vaak worden onze voeten vergeten in onze dagelijkse verzorging. Onterecht natuurlijk want eigenlijk hebben onze voeten de hele dag zwaar werk te verduren en verdienen ze ook zeker aandacht. Om voetproblemen zoals hielkloven te voorkomen is dan ook een goede voetverzorging van belang.

Neem af en toe een warm voetenbadje en smeer ze geregeld in met voedende crème. Ook het dragen van de juiste schoenen is van belang. Te krappe of juist te wijde schoenen vinden jouw schoenen niet fijn. Gelukkig zijn hier speciale zooltjes en beschermers voor om je schoenen beter passend te maken. Hetzelfde geldt voor open schoenen, probeer het dragen van sandalen en slippers te beperken. In dichte schoenen blijven je voeten namelijk vochtig, waardoor het uitdrogen van de huid wordt beperkt. En dat is wat je wilt natuurlijk.

De conclusie is dan ook dat je vooral lief moet zijn voor je voeten!


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →