Overbelasting hiel komt veel voor bij sporters

Geplaatst door Miss Emmy op

Fasciitis plantaris is een overbelastingsblessure aan de hiel die veel voorkomt bij sporters. De voetzoolpees die de hak met de voorvoet verbindt geeft klachten op de plek waar deze aanhecht op de hak. Dit geeft meestal pijnklachten in de voetzool rondom de hak en problemen met lopen en staan.

Hielspoor versus Fasciitis plantaris

Deze overbelastingsblessure aan de hiel wordt soms ook wel eens hielspoor genoemd. Het is echter niet hetzelfde. In beide gevallen voel je wel een zeurende en stekende pijn onder de voet ter hoogte van de hiel die kan uitstralen verder in de voet of naar de tenen. Maar hielspoor wordt ontdekt door een röntgenfoto omdat het een verkalking aan het hielbeen. Echter is fasciitis plantaris een peesplaatontsteking omdat de pees die aan het hielbeen gehecht is geïrriteerd is geraakt door overbelasting. 

Oorzaak

Fasciitis Plantaris wordt vaak (mede) veroorzaakt door een te korte kuitspier. Deze zorgt namelijk voor veel rek op de peesplaat, die hierdoor overbelast raakt. Ook door langdurig staan, lopen of sporten kunnen de klachten ontstaan.

 Wat kan je er tegen doen?

Een steunzool zorgt ervoor dat de druk van de voeten op de juiste manier verdeeld worden. Maar ook kan het dragen van een hielkussen, of een hakverhoger de pijn verminderen aan de hiel waardoor je weer makkelijker kan bewegen. Een correctiekous kan sommigen ook helpen die veelal 's nachts gedragen wordt.

Emmy's Happy Feet

Emmy's Happy Feet biedt meerdere hielskussens aan die kunnen helpen. Denk hierbij aan deze inlegzool met hielkussen of deze. Hopelijk kan je snel het sporten weer oppakken.

 


Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →