Blaren voorkomen door natte sokken en schoenen

Geplaatst door Miss Emmy op

Nu de herfst is ingetreden zal het vaker regenen en hoe kan je dan toch blaren voorkomen? Je loopt hard of voetbalt, speelt hockey of sport buiten. De kans is dan ook groter dat je voeten in een natte schoen of sok zitten. 

Naast het ongemak door de regen en de kou die dit met zich meebrengt, kunnen natte voeten leiden tot pijnlijke blaren. Maar wat veroorzaakt dit effect en hoe kun je blaren voorkomen?

Waarom veroorzaken natte sokken en schoenen blaren?

Blaren ontstaan meestal door wrijving en vocht. Wanneer je voeten nat worden, kunnen je sokken zich volzuigen met water en je schoenen kunnen ook vochtig worden. Dit verandert de dynamiek binnen je schoen, omdat het water wrijving tussen je huid, sokken en schoenen verhoogt. Je voeten kunnen gaan schuiven in je schoenen, waardoor wrijving ontstaat op specifieke plekken. Dit is vaak waar blaren zich vormen.

Bij wrijving op de huid worden de bovenste lagen van de huid samengedrukt en verschuiven ze over elkaar heen. Dit kan leiden tot het ontstaan van een blaar. Blaren zijn in feite een beschermende reactie van je lichaam. Ze vormen een met vloeistof gevulde zak tussen de beschadigde huidlagen om verdere wrijving en schade te voorkomen.

Hoe kun je blaren voorkomen?

  1. Draag de juiste schoenen: Zorg ervoor dat je schoenen goed passen en comfortabel zijn. Schoenen die te strak zitten, kunnen de wrijving verergeren. Zijn je schoenen te groot kan je ze ook passend maken met een hielstrip zoals onder andere deze transparante versie.
  2. Kies de juiste sokken: Katoenen sokken absorberen vocht, maar blijven nat en vergroten de wrijving. Synthetische of vochtafvoerende sokken zijn vaak een betere keuze omdat ze vocht van je huid weghouden.
  3. Gebruik voetpoeder of antiperspirant: Het aanbrengen van voetpoeder of antiperspirant kan helpen om vocht onder controle te houden en wrijving te verminderen.
  4. Overweeg inlegzolen: Speciale inlegzolen zoals o.a. deze transparantie inlegzool kunnen extra demping en ondersteuning bieden, waardoor wrijving wordt verminderd.
  5. Draag dubbele sokken: Als je vaak last hebt van blaren, kun je overwegen om een dunne vochtafvoerende sok onder een dikkere sok te dragen. Dit vermindert de directe wrijving op je huid.
Het voorkomen van natte sokken en schoenen is de eerste stap om blaren te voorkomen. Maar als je toch een blaar ontwikkelt, is het belangrijk om deze op de juiste manier te behandelen om verdere complicaties te voorkomen en geef je voeten vooral rust. Onthoud dat gezonde voeten de basis vormen voor comfortabele en actieve dagen, dus zorg goed voor ze, vooral tijdens nat weer. Het vermijden van verdere wrijving is essentieel voor genezing.

Deel dit bericht← Ouder bericht Nieuwer bericht →